Zelená budova bez zelene – výsmech celému Starému Mestu!

24. júna 2018, petravoleckova, Nezaradené

Áno, aj takýto antagonizmus v centre Bratislavy môžete nájsť. Pýtate sa, kto je za tým? Nuž, je to výsledok „práce, nasadenia a záujmu“ staromestského starostu, pána Števčíka a jeho úradníkov!

Na Hodžovom námestí mala už niekoľko rokov stáť krásna, štýlová budova zahalená do zelene, tzv. Green Cube. Budova v tvare kocky tam naozaj stojí. Má len jednu chybu – nenájdete na nej žiadnu zeleň.

Vizualizácie k projektu boli mimoriadne atraktívne. Sklenená budova celá „obrastená“ zelenými popínavými rastlinami. Malo ísť o bratislavský unikát. Budova vysoko estetická aj ekologická. Ale ako to už v Bratislave dosť často chodí, realita sa od pôvodných návrhov výrazne líši. Poviete si – prečo starosta a príslušný stavebný úrad schvália niečo, čo vyzerá úplne inak ako na papieri? Prečo dovolia, aby sa centrum Bratislavy stále viac menilo na mesto s nesúrodou architektúrou bez hlavy a päty? Nuž, v našom hlavnom meste je to tak… V tomto konkrétnom prípade ZELENEJ BUDOVY BEZ ZELENE vydal kolaudačné rozhodnutie v roku 2016 staromestský stavebný úrad napriek tomu, že stavba bola zrealizovaná v rozpore so stavebným povolením!

Aby toho nebolo málo – okrem problematickej (rozumej: neexistujúcej) zelene budovu od začiatku sprevádzali rôzne kauzy. Niekoľko rokov bola budova rozostavaná, opustená a stala sa ozajstnou hanbou Starého Mesta. Stavebník pri výstavbe zabral nelegálne podstatnú časť chodníka a zastávky MHD na Hodžovom námestí. Bratislavčania sa búrili a žiadali starostu o nápravu. Betónové schody, ktoré boli k budove pristavané, pribudli takisto nad rámec stavby. A aké kroky podnikol pán Števčík a jeho úradníci v tejto veci? Žiadne! Evidentne im tieto „drobné“ zmeny neprekážali, keďže budova napriek všetkému uvedenému bola skolaudovaná!

Ale späť k neexistujúcej zeleni. Nový majiteľ sa minulý rok pokúsil osadiť na budovu rastliny podľa pôvodnej dokumentácie. Ale systém nefungoval a kvôli technickým problémom museli zeleň odstrániť. Staromestský úrad údajne s majiteľom o zeleni stále hovorí. Čo je to ale za riešenie, že stavebný úrad odsúhlasí budovu, ktorá nebola postavená v súlade s pôvodným návrhom a potom, dodatočne, rieši s majiteľom to, čo malo byť jej hlavnou dominantou? Teraz prišli na to, že rastliny sa na budovu nedajú osadiť? A koľko rokov budú o zeleni ešte hovoriť? Kvôli tomuto ľahostajnému a neprofesionálnemu prístupu pána starostu a zodpovedných staromestských úradníkov sa v Bratislave týči ďalšia budova, ktorá bola skolaudovaná napriek zásadným zmenám v projekte, ktorá nemá žiadny estetický rozmer, vyzerá hrozne a ešte aj zavadzia. Neviem prečo, ale mám veľmi zlý pocit, že ani tú avizovanú zeleň na tejto budove už nikdy neuvidíme. Pán starosta, blahoželám k ďalšiemu lapsusu v Starom Meste pod vaším vedením…