Založ si blog

Skupina J&T môže byť spokojná, staromestský starosta Števčík stojí verne pri nej!

Napriek tomu, že väčšina pozemkov, na ktorých má vyrásť nový polyfunkčný komplex Eurovea II, spadá do katastrálneho územia mestskej časti Ružinov, ako príslušný stavebný úrad bol pre tento projekt určený Stavebný úrad mestskej časti Staré Mesto.

Developerom komplexu Eurovea II, ktorý bude spojením nákupného centra, administratívy a rezidenčného bývania, je spoločnosť J&T Real Estate. Tento mesiac sa pre projekt začalo územné konanie. Zámer výstavby je ohlásený na parcelách, z ktorých sa takmer 90 % nachádza na území mestskej časti Ružinov. Len približne 10 % pozemkov patrí pod Staré Mesto. Z logiky veci vyplýva, že by tento developerský projekt mal spadať pod Stavebný úrad Ružinova, a nie Starého Mesta. Napriek tomu Okresný úrad rozhodol, že príslušným úradom bude staromestský stavebný úrad!

Ako vznikne takéto nelogické rozhodnutie? Prečo by mal staromestský stavebný úrad rozhodovať a vydávať povolenia pre projekt, ktorého väčšina leží na pozemkoch inej mestskej časti? Nelogické je to len na prvý pohľad. Ak sa na celú záležitosť pozriete dôkladnejšie, zistíte, že to svoju logiku má.

J&T sa najskôr snažila získať v SMERe pre svoj projekt štatút významnej investície. To sa im nepodarilo, takže teraz majú podporu aspoň smeráckeho staromestského starostu. Pána Števčíka spájajú so skupinou J&T už dlhšie, je všeobecne známe, že má s podnikateľmi nadštandardné vzťahy osobné aj biznisové. V roku 2016 predal Števčík Bratislavské noviny, ktorých bol dovtedy vlastníkom, firme v portfóliu J&T. Je terajšia ústretovosť staromestského starostu smerom k pánovi Korbačkovi, majiteľovi komplexu Eurovea II, daň za výnosný predaj Bratislavských novín spred dvoch rokov?

Nočnou morou každého developera je komunikácia s úradmi, obštrukcie a meškania pri vydávaní potrebných rozhodnutí. Kto by nechcel mať komfort a zabezpečený hladký priebeh jednaní so stavebným úradom? Ako si to viete zabezpečiť? Napríklad aj tým, že je váš projekt posudzovaný stavebným úradom mestskej časti, ktorej šéfuje človek, ktorý je vám naklonený a zaviazaný!

Dnes už nie je žiadnym tajomstvom ani to, že nezávislá kandidatúra pána Števčíka na staromestského starostu nebola ani zďaleka nezávislá. Podporu mu pred štyrmi rokmi „polootvorene“ vyjadril vládny SMER a Števčíkove volebné preferencie sa výrazne zlepšili. Ktovie, možno vtedy voľby vyhral práve vďaka podpore smeráckych voličov. No a rovnako nie je žiadnym tajomstvom ani prepojenie skupiny J&T na politickú stranu SMER. „Ruka ruku myje“ a celý kruh sa nám pekne uzatvoril!

Zelená budova bez zelene – výsmech celému Starému Mestu!

24.06.2018

Áno, aj takýto antagonizmus v centre Bratislavy môžete nájsť. Pýtate sa, kto je za tým? Nuž, je to výsledok „práce, nasadenia a záujmu“ staromestského starostu, pána Števčíka a jeho úradníkov! Na Hodžovom námestí mala už niekoľko rokov stáť krásna, štýlová budova zahalená do zelene, tzv. Green Cube. Budova v tvare kocky tam naozaj stojí. Má len jednu chybu [...]

Staromestské lavičky – zanedbaný mestský mobiliár

11.06.2018

S príchodom jari človeka „ťahá“ tráviť viac času vonku. Ako Bratislavčanku ma najviac lákajú prechádzky po staromestských uliciach. Napriek špine, odpadkom, bezdomovcom má naše centrum pre mňa stále veľkú charizmu. Teší ma, že s teplým počasím ulice krásne ožívajú, pribúdajú letné terasy, zmrzlinárne. Radosť prechádzať sa! My mladí počas [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 16618x
Priemerná čítanosť článkov: 5539x

Autor blogu

Kategórie