Založ si blog

Zelená budova bez zelene – výsmech celému Starému Mestu!

Áno, aj takýto antagonizmus v centre Bratislavy môžete nájsť. Pýtate sa, kto je za tým? Nuž, je to výsledok „práce, nasadenia a záujmu“ staromestského starostu, pána Števčíka a jeho úradníkov!

Na Hodžovom námestí mala už niekoľko rokov stáť krásna, štýlová budova zahalená do zelene, tzv. Green Cube. Budova v tvare kocky tam naozaj stojí. Má len jednu chybu – nenájdete na nej žiadnu zeleň.

Vizualizácie k projektu boli mimoriadne atraktívne. Sklenená budova celá „obrastená“ zelenými popínavými rastlinami. Malo ísť o bratislavský unikát. Budova vysoko estetická aj ekologická. Ale ako to už v Bratislave dosť často chodí, realita sa od pôvodných návrhov výrazne líši. Poviete si – prečo starosta a príslušný stavebný úrad schvália niečo, čo vyzerá úplne inak ako na papieri? Prečo dovolia, aby sa centrum Bratislavy stále viac menilo na mesto s nesúrodou architektúrou bez hlavy a päty? Nuž, v našom hlavnom meste je to tak… V tomto konkrétnom prípade ZELENEJ BUDOVY BEZ ZELENE vydal kolaudačné rozhodnutie v roku 2016 staromestský stavebný úrad napriek tomu, že stavba bola zrealizovaná v rozpore so stavebným povolením!

Aby toho nebolo málo – okrem problematickej (rozumej: neexistujúcej) zelene budovu od začiatku sprevádzali rôzne kauzy. Niekoľko rokov bola budova rozostavaná, opustená a stala sa ozajstnou hanbou Starého Mesta. Stavebník pri výstavbe zabral nelegálne podstatnú časť chodníka a zastávky MHD na Hodžovom námestí. Bratislavčania sa búrili a žiadali starostu o nápravu. Betónové schody, ktoré boli k budove pristavané, pribudli takisto nad rámec stavby. A aké kroky podnikol pán Števčík a jeho úradníci v tejto veci? Žiadne! Evidentne im tieto „drobné“ zmeny neprekážali, keďže budova napriek všetkému uvedenému bola skolaudovaná!

Ale späť k neexistujúcej zeleni. Nový majiteľ sa minulý rok pokúsil osadiť na budovu rastliny podľa pôvodnej dokumentácie. Ale systém nefungoval a kvôli technickým problémom museli zeleň odstrániť. Staromestský úrad údajne s majiteľom o zeleni stále hovorí. Čo je to ale za riešenie, že stavebný úrad odsúhlasí budovu, ktorá nebola postavená v súlade s pôvodným návrhom a potom, dodatočne, rieši s majiteľom to, čo malo byť jej hlavnou dominantou? Teraz prišli na to, že rastliny sa na budovu nedajú osadiť? A koľko rokov budú o zeleni ešte hovoriť? Kvôli tomuto ľahostajnému a neprofesionálnemu prístupu pána starostu a zodpovedných staromestských úradníkov sa v Bratislave týči ďalšia budova, ktorá bola skolaudovaná napriek zásadným zmenám v projekte, ktorá nemá žiadny estetický rozmer, vyzerá hrozne a ešte aj zavadzia. Neviem prečo, ale mám veľmi zlý pocit, že ani tú avizovanú zeleň na tejto budove už nikdy neuvidíme. Pán starosta, blahoželám k ďalšiemu lapsusu v Starom Meste pod vaším vedením…

Skupina J&T môže byť spokojná, staromestský starosta Števčík stojí verne pri nej!

03.07.2018

Napriek tomu, že väčšina pozemkov, na ktorých má vyrásť nový polyfunkčný komplex Eurovea II, spadá do katastrálneho územia mestskej časti Ružinov, ako príslušný stavebný úrad bol pre tento projekt určený Stavebný úrad mestskej časti Staré Mesto. Developerom komplexu Eurovea II, ktorý bude spojením nákupného centra, administratívy a rezidenčného bývania, je [...]

Staromestské lavičky – zanedbaný mestský mobiliár

11.06.2018

S príchodom jari človeka „ťahá“ tráviť viac času vonku. Ako Bratislavčanku ma najviac lákajú prechádzky po staromestských uliciach. Napriek špine, odpadkom, bezdomovcom má naše centrum pre mňa stále veľkú charizmu. Teší ma, že s teplým počasím ulice krásne ožívajú, pribúdajú letné terasy, zmrzlinárne. Radosť prechádzať sa! My mladí počas [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 16584x
Priemerná čítanosť článkov: 5528x

Autor blogu

Kategórie